Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały smak i cudowny zapach w kuchni. Pyszny :)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 296
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 296
Składniki
Śliwki, morele i rodzynki oraz skórkę pomarańczową skrapiam rumem i odstawiam. Orzechy kroję. Miękkie masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku cały czas ubijając do momentu uzyskania piankowej konsystencji. Dodaję następnie sól i dżem i mieszam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na masę jajeczną. Dodaję suszone owoce i pokrojone orzechy i całość delikatnie mieszam łopatką. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, a górę posypuję płatkami migdałów. Keks migdałowy piekę w 170 stopniach około 65-75 minut, aż migdały i ciasto mocno się zarumienią. Keks przechowywany w chłodnym miejscu szczelnie przykryty folią aluminiową potrafi zachować świeżość nawet kilka tygodni. Ale tak pachnie, że jadłam już ciepły :) Smacznego :)