Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to proste ciasto, jednak jego odpowiednie przygotowanie wymaga pewnej wiedzy i umiejętności. Wszystko po to, aby po przekrojeniu naszym oczom ukazała się efektowna mozaika z suszonych owoców zamiast jednej zbitej warstwy na dnie. Przygotujcie keks siostry Anastazji, a możecie być pewni, że osiągniecie spektakularny efekt.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2199
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 258
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2199
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 258
Składniki
Na początku przygotuj nadzienie. Posiekaj drobno orzechy i wymieszaj z rodzynkami. Z podanych składników odmierz łyżeczkę mąki i zasyp nią przygotowaną mieszankę. Pozostałą mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą.
Margarynę utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier, miksuj dalej. Stopniowo wbijaj po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypuj po szklance mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i sodą. Kiedy masa będzie jednolita, wlej delikatnie mleko. Najlepiej wąskim strumieniem, stopniowo. Miksuj dalej, aż masa będzie gładka.
Na koniec wsyp mieszankę rodzynków i orzechów. Wymieszaj delikatnie łyżką. Formę wysmaruj tłuszczem. Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz około 50 minut.