Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to proste ciasto, jednak jego odpowiednie przygotowanie wymaga pewnej wiedzy i umiejętności. Wszystko po to, aby po przekrojeniu naszym oczom ukazała się efektowna mozaika z suszonych owoców zamiast jednej zbitej warstwy na dnie. Przygotujcie keks siostry Anastazji, a możecie być pewni, że osiągniecie spektakularny efekt.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4988
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5303
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 124
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18798
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7227
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4988
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5303
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 124
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18798
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7227
Składniki
Na początku przygotuj nadzienie. Posiekaj drobno orzechy i wymieszaj z rodzynkami. Z podanych składników odmierz łyżeczkę mąki i zasyp nią przygotowaną mieszankę. Pozostałą mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą.
Margarynę utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier, miksuj dalej. Stopniowo wbijaj po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypuj po szklance mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i sodą. Kiedy masa będzie jednolita, wlej delikatnie mleko. Najlepiej wąskim strumieniem, stopniowo. Miksuj dalej, aż masa będzie gładka.
Na koniec wsyp mieszankę rodzynków i orzechów. Wymieszaj delikatnie łyżką. Formę wysmaruj tłuszczem. Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz około 50 minut.