Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to proste ciasto, jednak jego odpowiednie przygotowanie wymaga pewnej wiedzy i umiejętności. Wszystko po to, aby po przekrojeniu naszym oczom ukazała się efektowna mozaika z suszonych owoców zamiast jednej zbitej warstwy na dnie. Przygotujcie keks siostry Anastazji, a możecie być pewni, że osiągniecie spektakularny efekt.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13696
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13696
Składniki
Na początku przygotuj nadzienie. Posiekaj drobno orzechy i wymieszaj z rodzynkami. Z podanych składników odmierz łyżeczkę mąki i zasyp nią przygotowaną mieszankę. Pozostałą mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą.
Margarynę utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier, miksuj dalej. Stopniowo wbijaj po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypuj po szklance mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i sodą. Kiedy masa będzie jednolita, wlej delikatnie mleko. Najlepiej wąskim strumieniem, stopniowo. Miksuj dalej, aż masa będzie gładka.
Na koniec wsyp mieszankę rodzynków i orzechów. Wymieszaj delikatnie łyżką. Formę wysmaruj tłuszczem. Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz około 50 minut.