Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-06-2015
To już moje kolejne podejście do mlecznej kanapki, korzystałam z różnych receptur, ale ten przepis zdecydowanie u mnie wygrywa. Sklejając ulubione ciasto czekoladowe z delikatną masą śmietankową (bez żelatyny - chwała Bogu!) i fajną polewą czekoladową stwierdzam, że ta wersja jest najlepsza i smakiem bardzo zbliżona do oryginału (a nawet smaczniejsza). Ciasto koniecznie przed podaniem należy przechowywać w lodówce lub chwilę w zamrażarce. Kinder pingui z mojego przepisu wychodzi bardzo aromatyczne i intensywnie czekoladowe :-) Gorąco polecam jego wypróbowanie.
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 103
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1182
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4286
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 103
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1182
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4286
Składniki
1. Przygotowanie ciasta czekoladowego: białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Gdy piana będzie już gładka i lśniąca dodajemy po 1 łyżce cukru i 1 żółtku, ubijamy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy dwukrotnie, a następnie dodajemy do ubitych jajek. Na koniec wsypujemy startą na drobnych oczkach czekoladę. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Ciasto czekoladowe pieczemy ok 15 minut w 180*C. Dokładnie studzimy.
2. Przygotowanie masy czekoladowej: czekoladę mielimy na drobne kawałki (ja do tego zawsze używam blendera) i umieszczamy ją w rondelku razem z masłem, mlekiem, olejem i podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Musimy być bardzo ostrożni i uważać, aby czekolada się nie przypaliła. Inaczej będzie miała charakterystyczny posmak spalenizny.
3. Wystudzone ciasto czekoladowe przekrawamy na pół (jeżeli ciasto mało wyrośnie, wtedy dzielimy je na dwie części 19 x 25 cm i tak składamy), nasączamy ponczem (ale delikatnie) i polewamy czekoladą od wewnętrznych części ciasta (po 1/3 czekolady na placek). Tak przygotowane biszkopty dokładnie chłodzimy (można je włożyć na chwilę do zamrażarki).
4. Przygotowanie masy śmietankowej: śmietankę z cukrem pudrem ubijamy na pianę, a następnie po 1 łyżce dodajemy mascarpone i śmietan-fix . Taką masą przekładamy ciasto w taki sposób, aby warstwy czekoladowe były w środku. 5. Ciasto dokładnie chłodzimy w lodówce, a kilka godz. przed podaniem polewamy pozostałą częścią czekolady. Mleczna kanapka najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO :-)
zdj
zdj