Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma chyba bardziej swojskiego ciasta niż szarlotka! Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszny, klasyczny jabłecznik na kruchym cieście. Szarlotka jest przyjemnie słodkawo-kwaskowa. Zawdzięcza to oczywiście w dużej mierze jabłkom – dlatego wybierzcie odpowiednio kwaskowate gatunki, takiej jak szara reneta czy antonówka.
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 864
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 183
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 864
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 183
Składniki
Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, by uzyskać konsystencję musu.
Podsmaż jabłka z dodatkiem cukru i cynamonu. Rób to do momentu, aż odparuje sok, który puszczą owoce.
Jabłka przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia na około 30 minut.
W tym czasie przygotuj kruche ciasto. Do miski z mąką dodaj proszek do pieczenia, cukier, pastą waniliową oraz zimne masło. Zarób nożem lub siekaczem cukierniczym. Po uzyskaniu grudek wielkości groszku dodaj jajko. Wyrób ciasto ręką - najpierw w misce, potem na blacie. Zrób to szybko, żeby nie ogrzać masy.
Oddziel jedną trzecią ciasta. Obie części zawiń w folię i odstaw do zamrażarki na 20 minut.
Do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy zetrzyj większy kawałek ciasta na tarce o grubych oczkach i wyklej nim dno blachy. Na spód ciasta wyłóż przestudzone jabłka. Zetrzyj mniejszą część ciasta na jabłka i rozprowadź delikatnie po wierzchu, by zachować kształt.
Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C z termoobiegiem lub 200oC w ustawieniu góra dół.
Po upieczeniu przestudź ciasto i udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego!