Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
  • Ciasta
  • Przepis na

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście

19.09.2025 Odsłon: 138
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na obowiązkowy jesienny deser. Tym razem na nasze stoły trafi aromatyczna szarlotka, która wypełni nasze domy przyjemnym zapachem cynamonu. Maślane, kruche ciasto jest idealną bazą dla soczystej, lekko cynamonowej masy jabłkowej. Dzięki temu, że używamy kwaśnych jabłek, całość nie jest za słodka, wręcz przeciwnie - deser jest orzeźwiający, a balans pomiędzy słodyczą i kwaskowością owoców idealnie zachowany. Bardzo prosty przepis, który łatwo wzbogacić o ulubione dodatki!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blaszka o średnicy 23 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

bozena1960
bozena1960
Sałatki

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Sałatki Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Łatwa i prosta w przygotowaniu sałatka szwedzka z ogórków, przygotowana wedłu...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 24794

do 60 min 60 min
101
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Dania główne Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7399

do 30 min 30 min
34
bozena1960
bozena1960
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 6756

do 60 min 60 min
20
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 2432

do 30 min 30 min
8
smaker
smaker
Pieczywo

Domowe grahamki

Pieczywo Domowe grahamki

Domowe grahamki przygotujesz na pyszne rodzinne śniadanie albo jako prosta ko...

  • Polska
  • Mleko
  • Płatki
  • Bułki

Odsłon: 1342

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Knoppers

Ciasta Ciasto Knoppers

Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 70618

do 60 min 60 min
90
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

bozena1960
bozena1960
Sałatki

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Sałatki Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Łatwa i prosta w przygotowaniu sałatka szwedzka z ogórków, przygotowana wedłu...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 24794

do 60 min 60 min
101
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Dania główne Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7399

do 30 min 30 min
34
bozena1960
bozena1960
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 6756

do 60 min 60 min
20
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 2432

do 30 min 30 min
8
smaker
smaker
Pieczywo

Domowe grahamki

Pieczywo Domowe grahamki

Domowe grahamki przygotujesz na pyszne rodzinne śniadanie albo jako prosta ko...

  • Polska
  • Mleko
  • Płatki
  • Bułki

Odsłon: 1342

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Knoppers

Ciasta Ciasto Knoppers

Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 70618

do 60 min 60 min
90
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Nadzienie
  • 1,6 kg jabłek (przed obraniem)
  • 60 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
Ciasto
  • 300 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g (ok. ½ szklanki) cukru
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
1

Umyj i obierz około 1,6 kg jabłek, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Najlepiej sprawdzą się kwaśne odmiany takie jak szara reneta. Jeśli masz pod ręką tylko słodkie owoce, możesz ich użyć, ale wtedy warto dodać mniej cukru w trakcie prażenia.

2

Po starciu wszystkich jabłek przełóż je do dużego rondelka i dodaj do nich 60 g drobnego białego cukru oraz czubatą łyżeczkę cynamonu. Zawartość garnka wymieszaj do rozpuszczenia cukru i rozprowadzenia cynamonu w jabłkach. Następnie podduszaj całość do chwili, kiedy jabłka zmiękną, a na dnie rondelka przestanie zbierać się sok. Najlepiej użyć do tego jak najszerszego garnka, żeby powierzchnia parowania była duża. Sam proces zajmie do 30 minut, więc warto uzbroić się w cierpliwość i mieszać owoce co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Gdy cały sok odparuje, zdejmij naczynię z ognia, przełóż jego zawartość do średniej miski i odstaw w chłodne miejsce, do wystudzenia.

3

Do dużej miski wsyp 300 g mąki pszennej oraz 100 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia krótko przemiesza przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia cukru w mące.

4

Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła i wetrzyj je przy pomocy siekacza cukierniczego do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie masz pod ręką siekacza, możesz użyć zwykłego noża, malaksera albo wetrzeć masło w mąkę palcami. Uważaj tylko, żeby nie ogrzać zbytnio tłuszczu.

5

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta jedno roztrzepane duże jajko i 1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu lub cukru z wanilią. W przypadku cukru dodaj go do mąki wcześniej, razem ze zwykłym. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do momentu, w którym mąka wchłonie całą wilgoć. Następnie wyrabiaj ciasto dłonią, do chwili kiedy większość mąki się z nim połączy. Wtedy przełóż je na blat i krótko wyrabiaj do uzyskania w miarę gładkiego, zwartego ciasta.

6

Ciasto uformuj w niewielki walec i podziel w mniej więcej 2/3 długości. Mniejszy fragment ciasta szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż na około godzinę do zamrażarki. Większą część ciasta porwij w niewielkie kawałki i wyklej nimi wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Postaraj się rozkładać ciasto najrówniej, jak to tylko możliwe. Będzie to później kluczowe dla odpowiedniego wypieczenia kruchego spodu.

7

Po uzyskaniu równego blatu nakłuj go gęsto widelcem na całej powierzchni. Pozwoli to swobodnie uciekać parze wodnej w trakcie pieczenia. Dzięki temu pod spodem nie powinny tworzyć się pęcherze powietrza, które mogą sprawić, że całość mocno popęka. Formę z tak przygotowanym ciastem wstaw do lodówki na około 30 minut, do całkowitego schłodzenia i zestalenia ciasta.

8

Po tym czasie wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 10 – 12 minut, do chwili kiedy ciasto delikatnie zarumieni się na brzegach. Wyjmij wtedy formę z piekarnika i odstaw na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia.

9

Po tym czasie wyłóż na ciasto kruche wystudzone jabłka i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni spodu. Po wyrównaniu masy wyłóż na nią starte ciasto, które do tej pory czekało w zamrażarce. Polecam zetrzeć zamrożone ciasto na talerzyk, na tarce o grubych oczkach.

10

Forma z tak przygotowaną szarlotką ponownie trafia do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 minut, do chwili, kiedy wierzch ciasta nabierze pięknego, złotego koloru. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni, można przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia. Po upływie 40 minut wyjmij formę z piekarnika.

11

Szarlotkę możesz podawać na ciepło, na przykład w towarzystwie gałki lodów waniliowych albo bitej śmietany, lub całkowicie wystudzoną i oprószoną cukrem pudrem.

12

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki