Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny deser:)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 10
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2047
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 10
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2047
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Składniki
Ciasto parzone: Zagotować wodę z masłem, wsypać powoli mąkę cały czas ucierając by nie było grudek, ostudzić. Do przestudzonego , wbijać jajka, dodać szczyptę soli, dokładnie utrzeć ciasto, odstawić w chłodne miejsce by odpoczęło.
Sos: Na suchej patelni skarmelizować cukier na jasno złoty kolor. Powoli dodać śmietankę (oraz brandy jak dla dorosłych). Gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji sosu.
Z ciasta nakładać łyżeczką maleńkie kluseczki na osolony wrzątek, przykryć i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia,a gdy wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową, podawać natychmiast jako dodatek do zup lub pieczonych mięs. W tym przypadku ja szprycą cukierniczą wyciskałam 10 centymetrowe kluchy, na wrzątek. Gdy mamy gotowe kluchy polewamy je sosem i podajemy. Sos może nam służyć jako dodatek do pieczonych jabłek, gruszek , lub naleśników , placuszków.