Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak sama nazwa wskazuje kokosanki to pyszne małe ciasteczka kokosowe zrobione z białek i wiórków kokosowych. Przepis na nie przyda się na pewno po wypiekach pączków i faworków na Tłusty Czwartek.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1301
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5828
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18461
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1301
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5828
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18461
Składniki
Białka umieściłam w misce i ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek, cały czas miksując, wsypywałam partiami cukier puder. Po zmiksowaniu z cukrem piana zrobiła się bardziej gęsta, trochę ciągnąca i błyszcząca. Mąkę pszenną tortową wymieszałam z proszkiem do pieczenia i wsypałam do piany. Zmiksowałam znów do połączenia składników na niskich obrotach. Na koniec wsypałam do piany wiórki kokosowe i wymieszałam łyżką na jednolitą masę. Masę kokosową przełożyłam do rękawa cukierniczego bez końcówki i wyciskałam małe kopczyki na blachę z wyposażenia piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Można też masę nakładać łyżką. Blachę z kokosankami wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je do zrumienienia w temperaturze 140 stopni. U mnie zajęło to ok. 25 minut. Po upieczeniu kokosanki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Po ostygnięciu kokosanki są gotowe do jedzenia. Można je ewentualnie udekorować cukrem pudrem lub czekoladą.