Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki przepis na kokosanki z dodatkiem mąki ziemniaczanej i masła. Dodatki te spowodują, że kokosanki w środku będą wilgotne i delikatne. Jeśli lubicie wiórki kokosowe to są to ciasteczka idealne dla Was :-)
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku, dodać 2 - 3 łyżki cukru, mieszać i gotować chwilę na średniej mocy palnika. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia.
Białka wlać do misy miksera. Miksować i gdy białka lekko się spienią, partiami dodawać resztę cukru. Do ubitych białek dodać sok z cytryny, żeby ustabilizować bezę. Dodać także mąkę ziemniaczaną, żeby mąka pochłonęła wilgoć, a beza była sucha. Miksować jeszcze chwilę, aby składniki połączyły się. Na koniec dodać wystudzone wiórki kokosowe do ubitych białek, delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kokosanki za pomocą dwóch łyżeczek, układać niewielkie porcje. Piec ciasteczka 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół). Kokosanki można przechowywać maksymalnie około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można je także zamrozić, gotowe! Smacznego!