Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki przepis na kokosanki z dodatkiem mąki ziemniaczanej i masła. Dodatki te spowodują, że kokosanki w środku będą wilgotne i delikatne. Jeśli lubicie wiórki kokosowe to są to ciasteczka idealne dla Was :-)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3813
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414576
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2346
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3813
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414576
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2346
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku, dodać 2 - 3 łyżki cukru, mieszać i gotować chwilę na średniej mocy palnika. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia.
Białka wlać do misy miksera. Miksować i gdy białka lekko się spienią, partiami dodawać resztę cukru. Do ubitych białek dodać sok z cytryny, żeby ustabilizować bezę. Dodać także mąkę ziemniaczaną, żeby mąka pochłonęła wilgoć, a beza była sucha. Miksować jeszcze chwilę, aby składniki połączyły się. Na koniec dodać wystudzone wiórki kokosowe do ubitych białek, delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kokosanki za pomocą dwóch łyżeczek, układać niewielkie porcje. Piec ciasteczka 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół). Kokosanki można przechowywać maksymalnie około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można je także zamrozić, gotowe! Smacznego!