Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki przepis na kokosanki z dodatkiem mąki ziemniaczanej i masła. Dodatki te spowodują, że kokosanki w środku będą wilgotne i delikatne. Jeśli lubicie wiórki kokosowe to są to ciasteczka idealne dla Was :-)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22521
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14820
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4610
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44127
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 608
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 611
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22521
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14820
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4610
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44127
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 608
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 611
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku, dodać 2 - 3 łyżki cukru, mieszać i gotować chwilę na średniej mocy palnika. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia.
Białka wlać do misy miksera. Miksować i gdy białka lekko się spienią, partiami dodawać resztę cukru. Do ubitych białek dodać sok z cytryny, żeby ustabilizować bezę. Dodać także mąkę ziemniaczaną, żeby mąka pochłonęła wilgoć, a beza była sucha. Miksować jeszcze chwilę, aby składniki połączyły się. Na koniec dodać wystudzone wiórki kokosowe do ubitych białek, delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kokosanki za pomocą dwóch łyżeczek, układać niewielkie porcje. Piec ciasteczka 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół). Kokosanki można przechowywać maksymalnie około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można je także zamrozić, gotowe! Smacznego!