Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kokosowa chatka z herbatników"
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2785
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 83
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2785
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 83
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 460 kcal. Cena porcji: 2,20 zł
Masło przełóż do większej miseczki. Dodaj cukier puder i ucieraj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. W czasie ucierania porcjami dodawaj mielony twaróg. Masę wymieszaj z wiórkami oraz likierem kokosowym. Domieszaj sok i skórkę z limonki.
Miseczkę przykryj kawałkiem folii i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.
W tym czasie przygotuj duży kawałek grubej folii aluminiowej. Ułóż na niej w 3 rzędach herbatniki. Posmaruj je grubą warstwą kremu kokosowego. Pozostaw wolne dłuższe brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony) Folię aluminiową unieś z obu stron, tak aby herbatniki po złączeniu utworzyły trójkąt. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Torebkę z polewą czekoladową wstaw do naczynia z gorącą wodą. Kiedy polewa stopi się, odetnij róg torebki, tak by powstał otworek. Ciasto wyjmij z lodówki, zdejmij folię.
Na chatkę wyciśnij paseczki polewy. Formuj przy tym dekoracyjne wzorki. Zanim polewa zastygnie, kremówkę posyp złotymi perełkami cukrowymi.Źródło: Tina