Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowa księżniczka to deser, który zachwyca wyglądem i urzeka smakiem. Ciasto będzie idealne, jeśli nie masz wiele czasu, a chcesz powitać gości domowym smakołykiem. Kokosowa księżniczka na pewno zrobi furorę na dziecięcym przyjęciu lub podczas każdej uroczystości rodzinnej.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21402
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 140
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 282
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21402
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 140
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 282
Składniki
Umieść obydwa mleka w garnku wraz z esencją waniliową, podgrzej i wyłącz palnik. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem, następnie dodaj sól i łyżkę mąki. Wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Weź dwie łyżki ciepłego mleka i dodaj do mieszanki żółtek, po czym dodaj resztę mąki i ponownie wymieszaj, aby całość stała się jednorodna. Zagotuj mleka, wlej mieszankę na gorący płyn i energicznie mieszaj do powstania budyniu. Następnie zestaw z garnka i przykryj fragmentem folii spożywczej, aby na powierzchni nie powstała twarda skorupka.
Rozetnij arkusz ciasta francuskiego na dwie równe części. Każdą z nich przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Ciasto ma wyjść chrupiące, lecz bez bąbelków powietrza w środku. Następnie posmaruj ciasto na całej powierzchni ubitym jajkiem Wstaw blachy do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 15-20 minut do pełnego upieczenia.
Zmieszaj cukier puder z mlekiem, następnie dodaj barwnik, aby uzyskać gęstą i klarowną glazurę. Złóż ciasto. Na spód wyłóż pierwszą część ciasta, na nie wylej krem budyniowy i przykryj drugim ciastem. Wierzch polej różowym lukrem i wstaw ciasto do lodówki. Podawaj po lekkim schłodzeniu.