Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowe ptasie mleczko to połączenie puszystego i dobrze znanego ci smaku z tropikalnym kokosem. Delikatna konsystencja przełamana aromatem wiórków kokosowych sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością. Dodatek aksamitnej polewy czekoladowej doskonale podkreśla subtelny smak wnętrza tego deseru dla dorosłych i dzieci.
wymiary formy: 25x35 cm
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34905
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 16777
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34905
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 16777
Składniki
Przygotuj ptasie mleczko. Wymieszaj mleko z żelatyną w garnku. Wymieszaj całość na średnim ogniu do momentu aż mieszanka zacznie parować. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
W misce utrzyj cukier z oboma rodzajami śmietany na średnich obrotach miksera. Dodaj wiórki kokosowe.
Powoli wlewaj przestudzoną mieszankę mleka i żelatyny. Wymieszaj całość i odstaw.
Przygotuj polewę czekoladową. W garnku wymieszaj wszystkie składniki polewy.
Podgrzewaj ją na średnim ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Złóż deser. Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm posmaruj olejem i wyłóż folią spożywczą. Na dno wylej cienką warstwę polewy czekoladowej i wstaw naczynie do zamrażalnika, by szybko stężała.
Na zastygniętą polewę wylej masę ptasiego mleczka i wyrównaj. Wstaw naczynie do chłodziarki na ok. godzinę.
Ostrożnie wylej pozostałą polewę czekoladową i przenieś całość do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Kokosowe ptasie mleczko udekoruj siekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Podawaj na zimno, pokrojone na kawałki.