Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto proste lecz niebanalne:) Smaczna i szybka w wykonaniu babeczka, którą robię od lat. Z tym, że tym razem podkoloryzowana dla efektów wizualnych:)
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 86
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 423
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 177
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 159
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 86
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 423
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 177
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 159
Składniki
Margarynę roztopić i przestudzić.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę, ucieramy. Na końcu dodajemy aromat i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część pozostawiamy jasną, do drugiej części (mniejszej od pozostałych dwóch) dodajemy barwnik czerwony i miksujemy chwilę, natomiast do trzeciej odrobinę barwnika niebieskiego i również chwilę miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną tartej bułki. Na spód wylewamy ciasto jasne, na to czerwone, a na górę niebieskie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
Podczas pieczenia ciasto jasne wypłynie na wierzch, a środek zrobi się kolorowy. Mój syn jak to zobaczył, zrobił wielkie wow:) Niby zwykła babka, ale jednak niezwykła:)