Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tulipan w każdy rok gości na moim wielkanocnym stole. Nie wymaga dużej pracy a efekt zawsze zachwyca.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25354
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2481
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1264
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25354
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2481
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1264
Składniki
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać olej i 1,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. . Wymieszać na najniższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus, zamieszać.
Ciasto podzielić na 4 części Do jednej części dodać 3 żółtka, 3 łyżki mąki aromat waniliowy. Do drugiej mak, wiórki kokosowe i aromat migdałowy. Do trzeciej kakao i kawę mieloną. Do czwartej części dodać kisiel żurawinowy i barwnik spożywczy
Formę z kominkiem o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać w następującej kolejności. Pierwsze ciasto białe. Drugie z makiem. Następnie kakaowe Ostatnie z kisielem
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do suchego patyczka około 40 minut. Upieczoną babkę ostudzić, posypać cukrem pudrem.