Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkoptowa rolada z owocami to coś, czemu raczej trudno się oprzeć...;)
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1973
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1973
Składniki
Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywno, potem stale miksując dodawać etapami cukier. Na koniec przelać żółtka i dodać mąkę, zmiksować na najmniejszych obrotach. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez o. 20-25 min.
Z serka, jogurtu i cukru przygotować krem-całość dokładnie połączyć. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto zawinąć w wilgotną ściereczkę i odstawić do ostudzenia. Następnie ciasto odwinąć, posmarować kremem. Wszystkie owoce obrać ze skóry i pokroić w plastry lub kostkę, rozłożyć na kremie.
Zwinąć ciasto w roladę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zwiniętą roladę posmarować śmietana i polać czekoladą. Na wierzchu można poukładać np. truskawki i świeże liście mięty. Schłodzić. Smacznego!