Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kolorowe choineczki"
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2777
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 51
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 79
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2777
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 51
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 79
Składniki
Masło rozpuszczam z miodem. Odstawiam do wystygnięcia. Na stolnicę przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaję jajka, cukier puder, przyprawę do pierników, drożdże i przestudzone masło z miodem.
Wszystkie zagniatam i, podsypując mąką, wyrabiam elastyczne ciasto. Na co najmniej godzinę wkładam do lodówki.
Na lekko poprószonej mąką stolnicy wałkuję partiami ciasto na grubość 2–3 cm. Foremkami wykrawam dowolne kształty (tym razem użyłam foremek różnej wielkości w kształcie płatków śniegu).
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180oC. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam pierniki, zachowując odstępy. Piekę około 12 minut.
Wystudzone ciastka smaruję białym lub zielonym lukrem. Układam jedne na drugich, poczynając od największych. Czubki choinek zdobię najmniejszymi ciasteczkami, tworząc gwiazdki. Dekoruję perełkami cukrowymi.
Wartość odżywcza jednej sztuki 229 kcal Białko 8,8 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 79 g
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej sztuki około 1,40 zł
<strong>Agnieszka Rybak, Pruszcz Gdański</strong>Źródło: Rewia