Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, lekki i mało słodki kolorowy jogurtowiec
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 142
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 142
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Składniki
Herbatniki rozkruszyć a masło roztopić. Przestygnięte masło wlać do herbatników, wymieszać a następnie wyłożyć na dno tortownicy , przygniatając łyżką. Do 3 szklanek wlać po125 ml (pół szklanki) gorącej wody i wsypać galaretki, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do salaterki wlać 400ml gorącej wody, wsypać galaretkę o smaku borówkowym, wymieszać i również odstawić do przestygnięcia. Każdy jogurt wlać do osobnej miski. Do 1 jogurtu wlać przestygniętą galaretkę o smaku borówkowym, wymieszać i wylać na pokruszone herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na ok 15-20 minut lub do zamrażalnika, wtedy masa szybciej stężeje. Do 2 jogurtu wlać galaretkę o smaku truskawkowym i wymieszać. Dopiero gdy masa borówkowa będzie dobrze stężona, można wylać na nią masę truskawkową. Ciasto ponownie włożyć do schłodzenia. Do 3 jogurtu wlać galaretkę o smaku cytrynowym, gdy masa truskawkowa będzie stężona to można wylać masę cytrynową. Ciasto włożyć do schłodzenia. Trzeba pamiętać że, jeśli chcemy wylać masę jogurtową to poprzednia masa musi być dobrze stężona, inaczej kolory się zmieszają i nie będzie widać efektu kolorowych blatów. Na wierzch ciasta wylać galaretkę o smaku borówkowym i włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto nie jest słodkie jest za to lekkie i bardzo smaczne. Smacznego!