Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik zrobiony na 5 urodzinki, wymyślony w 1/2 godziny na szybko. Może nie wyszedł pięknie , ale smakował pysznie.
tortownica, mikser, papier do pieczenia, kubek na poncz,
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 480
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 474
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 65
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 480
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 474
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 65
Składniki
Biszkopt przygotowany według tego przepisu; https://smaker.pl/moje-przepisy-desery/przepis-biszkopt-ktory-zawsze-wychodzi,1938933,bozena1960.html Poncz do nasączenia biszkoptu: Do przegotowanej wody dodać cukier i sok z cytryny dobrze rozmieszać. Krem śmietankowo - chałwowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec dodać śmietan fixy. Chałwę rozkruszyć i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem pod koniec dodać śmietan fixy. Składanie tortu: Dolny krążek nasączyć ponczem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki nałożyć połowę kremu śmietankowo - chaławowego, nałożyć drugi krążek zrobić to samo co z pierwszym nałożyć drugą część kremu, nałożyć 3 ostatni krążek lekko docisnąć formując cały tort. Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć prażonym ryżem, udekorować ozdobami, koralikami cukrowymi oraz kremem śmietankowym. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem włożyć świeczki.