Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew pozorom ciasto robi się szybko :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 483
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 483
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Składniki
Przygotować ciasto I: 4 białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i octem, dodać do białek, wymieszać. Dodać 2 łyżki przesianej mąki i kisiel, wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Wyłożyć na blachę, upiec biszkopt ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni C.
Przygotować ciasto II: Białka ubić z szklanką cukru na sztywną pianę. Dodać kolejno mąkę ziemniaczaną z 2 łyżeczkami proszku, wiórki i mak. Wymieszać, wyłożyć na blachę, upiec placek ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni C.
Krem: Budyń śmietankowy bez cukru rozpuścić z 1/2 łyżki mąki w mleku, ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę agrestową i mieszać aż się rozpuści. Wystudzić pod przykryciem. Ostudzony utrzeć z masłem.
Polewa: Ugotować budyń waniliowy w 1/2 l kompotu wiśniowego (jeśli w słoiku jest mniej uzupełnić wodą). Do zagotowanego budyniu wsypać galaretkę wiśniową i rozmieszać. Ostudzić do stanu "lekko się ciągnącego";.
Przekładanie ciasta: ciasto I - powidła śliwkowe - trochę więcej niż połowa kremu - ciasto II - reszta kremu - wiśnie z kompotu ułożone "dupkami" do góry - polewa.