Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast kupować gotowe ciasto z pudełka, przygotuj je samodzielnie od podstaw. Jego zrobienie wbrew pozorom nie powinno wam zająć zbyt wiele czasu. Połączenie czekoladowego ciasta z bananami oraz puszystym kremem na bazie śmietanki oczaruje każdego. Gwarantujemy, że tak dobrego kopca kreta jeszcze nie jedliście!
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 224
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 181
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1363
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 451
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 224
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 181
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1363
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 451
Składniki
Do garnuszka wlewamy olej, dodajemy połowę cukru, kakao, pół szklanki wody. Całość gotujemy przez kilka minut na małym ogniu nie zapominając o mieszaniu. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Następnie odstawiamy garnuszek do wystudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo pozostałą część cukru, cukier waniliowy oraz żółtka.
Do masy jajecznej przelewamy wystudzoną masę kakaową. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto pieczemy do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok do wystudzenia. Następnie odcinamy górę ciasta, wydrążamy koło w spodzie zostawiając brzeg o szerokości ok 1-2 cm. Odkrojone kawałki ciasta kruszymy w dłoniach i odstawiamy na bok.
Banany obieramy ze skórki, kroimy na pół i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie pociemniały. Następnie układamy je ciasno jeden obok drugiego w wydrążonym kole.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce. Śmietankę wyciągamy z lodówki, przelewamy do wysokiej miski i ubijamy na sztywną pianę. Do wystudzonej galaretki dodajemy dwie łyżki bitej śmietany. Wszystko razem mieszamy. Następnie przelewamy stopniowo galaretkę do ubitej śmietanki. Nie zapominamy o mieszaniu. Na koniec do kremu dodajemy wiórki startej czekolady. Wszystko razem mieszamy.
Krem wykładamy na spód z bananami, formujemy kształt kopca. Na koniec posypujemy deser pokuszonym ciastem.
Kopiec kreta wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.