Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeżość banana, puszysty kakaowy biszkopt, czekolada i masa delikatnie kawowa to połączenie idealne. Ręczę za to - smakowało je u mnie ostatnio wiele osób i każdej, bez wyjątku smakowało. ;)
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3310
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1320
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1895
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 625
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3310
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1320
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1895
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 625
Składniki
Przy biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę pokojową. Następnie ubić białka na sztywno z odrobiną soli. Kiedy piana będzie dobrze ubita, dodajemy cukier. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie mąkę, kakao i mąkę ziemniaczaną przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub wymieszać szpatułką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt. Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto wystudzić, skroić wierzch, bo będzie nam jeszcze potrzebny. Zimny biszkopt nasączyć ponczem i ułożyć przecięte wzdłuż banany. Skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
MASA KAWOWA: Zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Zaczynamy od ubicia śmietanki. Do lekko ubitej śmietanki dodajemy cukier puder i następnie po łyżce ser mascarpone. Kiedy masa będzie gęsta, dodajemy esencję kawową. Wszystko razem krótko miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt z bananami. Wierzch wyrównać. Na masę kruszymy część biszkopta, który skroiliśmy wcześniej i posypujemy połową starej czekolady. Wszystko delikatnie dociskamy w masę.
BITA ŚMIETANA: Ubijamy śmietanę, a przed końcem ubijania dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami. Ubitą śmietanę wykładamy na masę kawową, na którą wcześniej pokruszyliśmy ciasto i czekoladę. Masę śmietankową wyrównujemy. Ponownie posypujemy ją okruchami biszkoptu i resztą startej czekolady. Ciasto należy przed podaniem schłodzić przynajmniej 3-4 godziny, a najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.