Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest troszkę zabawy z upieczeniem tego ciasta, ale to kwestia wprawy. Troszkę trzeba się ustawić...nająć kogoś z domowników, by stłukł orzechy. No ja prawie się ustawiłam, ale nie zawsze ten ktoś jest pod ręką. Jednego dnia siadłam spokojnie i odreagowałam stresy życiowe namiętnie tłukąc młotkiem w orzechy. Dobra terapia polecam ;)
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 517
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 517
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166
Składniki
Posiekałam orzechy drobno, nawet część na pył. Orzechy zastępują mąkę. Ubiłam białka z odrobiną soli. Stopniowo dodawałam cukier a następnie żółtka. Wsypałam wszystkie sypkie produkty: orzechy, wiórki, rodzynki, proszek do pieczenia i łyżkę mąki. Wymieszałam i podzieliłam na dwie równe części. Miałam blaszkę większą niż tradycyjną 36 x 20 cm. Piekłam w 180 stopniach ok 35 minut.
Odlałam sok z brzoskwiń i wymieszałam z wodą. Wlałam do szklanki odrobinę płynu i wymieszałam z budyniami, cukrem, żółtkami i mąką. Użyłam w pewnym momencie miksera, by żółtka porządnie się utarły i nie powstał budyń z żółtek. Pozostałą część soku i wody zagotowałam i dolałam utartą wcześniej masę. Zagotowałam. Utarłam masło i po łyżce dodawałam ostudzony budyń.
Na wierzch ciasta wyłożyłam pokrojone brzoskwinie i zalałam galaretkami brzoskwiniowymi wykonanymi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z tymi galaretkami zawsze jest wyścig. Nie mogę ich dopilnować, by wylać o czasie. Zawsze muszą stężeć za bardzo, ale wtedy biorę łyżkę i mieszam dotąd aż rozbiję galaretkę i taką wylewam na ciasto.
Przekładanie: * ciasto * połowa masy * delicje * druga połowa masy * ciasto * brzoskwinie i galaretka