Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szarlotka bardzo smaczna i efektownie wyglądająca
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 120
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 149
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4209
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8693
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 120
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 149
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4209
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8693
Składniki
Posiekaj mąkę z masłem, dodaj cukier i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrób zwartą kulę i odstaw do lodówki na minimum 30 min. Ja wylepiam tortownicę od razu 2/3 ciasta, a 1/3 wstawiam do zamrażarki. Tortownicę (średnica 22 cm) z ciastem - do lodówki.
2/3 jabłek pokrój w średnią kostkę, resztę zetrzyj na grubej tarce. Przesyp cukrem i cynamonem, dodaj rodzynki i odstaw na ok 30 min. Po tym czasie odciśnij sok z jabłek i wyłóż je do tortownicy wylepionej ciastem i lekko ugnieć.
Pozostałe ciasto (to z zamrażarki) zetrzyj na grubej tarce na wierzch. Piec ok godziny w temp. 180 stopni C. Po przestudzeniu posyp pudrem.