Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szarlotka bardzo smaczna i efektownie wyglądająca
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 160
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8669
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3089
Polecam.
Odsłon: 1885
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 160
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8669
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3089
Polecam.
Odsłon: 1885
Składniki
Posiekaj mąkę z masłem, dodaj cukier i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrób zwartą kulę i odstaw do lodówki na minimum 30 min. Ja wylepiam tortownicę od razu 2/3 ciasta, a 1/3 wstawiam do zamrażarki. Tortownicę (średnica 22 cm) z ciastem - do lodówki.
2/3 jabłek pokrój w średnią kostkę, resztę zetrzyj na grubej tarce. Przesyp cukrem i cynamonem, dodaj rodzynki i odstaw na ok 30 min. Po tym czasie odciśnij sok z jabłek i wyłóż je do tortownicy wylepionej ciastem i lekko ugnieć.
Pozostałe ciasto (to z zamrażarki) zetrzyj na grubej tarce na wierzch. Piec ok godziny w temp. 180 stopni C. Po przestudzeniu posyp pudrem.