Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, kruche ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi. Są tak dobre, że nie sposób im się oprzeć. Stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Po upieczeniu wychodzą pięknie zarumienione, dlatego nie potrzebują żadnych ozdób.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6937
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5223
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2298
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6937
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5223
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2298
Składniki
Wszystkie składniki do przygotowania ciasteczek przed przystąpieniem do pracy powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Dzięki temu będzie prościej zagnieść ciasto.
Miękką margarynę przekładamy do miski, dodajemy jajko i cukier. Składniki miksujemy na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy.
Suche składniki przesypujemy partiami do masy. Wszystko razem mieszamy, następnie ciasto wyrabiamy dłońmi.
Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na około 3-4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Z ciasta wycinamy ciasteczka przy użyciu małych foremek.
Ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka korzenne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy ciasteczka do szczelnych pojemników, dzięki temu dłużej zachowają świeżość i smak korzennych przypraw.