Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, kruche ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi. Są tak dobre, że nie sposób im się oprzeć. Stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Po upieczeniu wychodzą pięknie zarumienione, dlatego nie potrzebują żadnych ozdób.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2146
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3274
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1332
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2078
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2146
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3274
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1332
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2078
Składniki
Wszystkie składniki do przygotowania ciasteczek przed przystąpieniem do pracy powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Dzięki temu będzie prościej zagnieść ciasto.
Miękką margarynę przekładamy do miski, dodajemy jajko i cukier. Składniki miksujemy na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy.
Suche składniki przesypujemy partiami do masy. Wszystko razem mieszamy, następnie ciasto wyrabiamy dłońmi.
Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na około 3-4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Z ciasta wycinamy ciasteczka przy użyciu małych foremek.
Ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka korzenne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy ciasteczka do szczelnych pojemników, dzięki temu dłużej zachowają świeżość i smak korzennych przypraw.