Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super ciasto na szczególna okazję.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1764
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 142
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1393
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1764
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 142
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1393
Składniki
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać, wsypać cukier, wlać olej i mleko. Następnie dodawać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, placek przekroić ostrym nożem wzdłuż na dwie równe części. Wykonanie masy i składanie placka: Jajka ubić z cukrem, następnie przełożyć na garnek z gotującą się wodą i ponownie ubijać na parze do zgęstnienia. Zdjąć z pary jeszcze chwilę ubijać, po czym utrzeć z dwoma kostkami masła(masło musi być w temperaturze pokojowej), wlać wódkę i utrzeć na gładką masę. Kawę zaparzyć w odrobinie wody, przestudzić i utrzeć z ¾ części masy. Do ¼ części masy dodać kakao i wymieszać. Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance gorącej wody, gdy ostygnie dodać wiśnie i odstawić w chłodne miejsce. Obydwa blaty korzenne, posmarować po równo masą kawową, na jednym blacie rozłożyć tężejącą galaretkę z wiśniami i przykryć drugim blatem masą do dołu. Boki torciku posmarować masą kakaową, boki ozdobić posypką. Na górze torciku zrobić szprycą obrączkę i posmarować resztą masy kakaowej. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, do przestudzone dodać przygotowane owoce i lekko tężejącą zalać ostrożnie górę placka. Wstawić do lodówki i najlepiej podawać na drugi dzień. SMACZNEGO.