Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne ciasto
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1101
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1101
Składniki
ciasto: Mleko podgrzać z czekoladą aby się rozpuściła czekoladę; ostudzić. W misce utrzeć jajo na jasny krem z cukrem. Dodać olej, śmietanę, mleko z czekoladą; zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia składników. Przelać do foremki 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
warstwa truskawkowa: Do średniej wielkości garnka włożyć truskawki, zblendować, dolać szklankę wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
masa budyniowa: Do garnka wlać pół litra mleka, z czego odlać pół szklanki, wsypać cukier. Do szklanki dodać obie mąki oraz budyń i wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się mleka; ugotować budyń. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie zimny utrzeć z masłem.
Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru do pieczenia przełożyć znów do blaszki, posmarować masą budyniową dojeżdżając do brzegów, by galaretka nie dostała się do ciasta czekoladowego. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki, najlepiej na noc.