Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega czekoladowa i mega malinowa kostka :-) pysznie smakuje, pięknie sie prezentuje :-)
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 141
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 141
Składniki
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę i proszek wymieszać i przesiać do miski. W garnku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostkę czekoladę, odstawić do jej roztopienia, wymieszać. Dodać kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem. Dodać przestudzoną masę czekoladową i dokładnie ubić. Dodawać kwaśną śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 23 x 35 cm posmarować tłuszczem. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Masa jogurtowa: Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku. Ostudzić. Jogurt grecki przełożyć do miski. Dodać wystudzoną galaretkę i wszystko wymieszac dokładnie rózgą kuchenną. Wstawić na ok. 10 min. do lodówki do lekkiego stężenia. Masę jogurtową wylac na ciasto czekoladowe, wyrównac i wstawic do lodówki Pianka malinowa: Maliny i cukier umieścić w garnku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez gęste sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree z powrotem postawić na palnik i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać lekko tężejące puree z malin. Delikatne lecz dokładnie wymieszać szpatułką. Połowę pianki malinowej wyłożyć na masę jogurtową
wyrównać. Ułożyć ok. 30 dag malin, lekko docisnąć i wyłozyć resztę pianki malinowej, wyrównać. Na wierzchu ułozyć resztę delikatnie porwanych malin. Wstawic do lodówki. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać w garnku, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę, po 2-3 minutach wymieszać do uzyskania aksamitnego sosu, delikatnie przestudzić. Wlać polewę do woreczka, obciąć róg i zrobić "esy floresy" na malinach
Ciasto wstawic do lodówki i schłodzić najlepiej przez całą noc.
Przechowywać w lodówce
Smacznego :-)