Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z galaretkami to wspomnienie mojego dzieciństwa. To biszkopt przełożony masą śmietanową i zatopionymi w niej kolorowymi galaretkami. Podobne jest do kostki Rubika:-) Jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, polecam!
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8376
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6690
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4592
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327087
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8376
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6690
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4592
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327087
Składniki
Piekarnik nastawić na 180 stopni C w funkcji góra-dół. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody (każdą), wylać na talerze i zostawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody - wystudzić. Mleko zagotować z cukrem - wystudzić. Mleko połączyć z żelatyną (najpierw trochę mleka wlać do żelatyny). Do przestudzonej żelatyny wlać śmietanę, ubić. Połączyć z kostkami galaretki. Płaty ciasta przełożyć tężejącą masa. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego! Uwaga! 1 szklanka = 250 ml