Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne ciasto z wiśniowym kremem
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93577
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2647
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3493
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1595
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2255
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93577
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2647
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3493
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1595
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2255
Składniki
ciasto: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blachę 25x36cm wyłożona papierem do pieczenia Piec ok. 30-35 min w 170st
krem wiśniowy Wiśnie (bez pestek) zalewamy wodą (zostawiamy trochę do rozrobienia proszku budyniowego), dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie wyjmujemy owoce. Budyń i mąkę wsypujemy do kubka zalewamy pozostałą wodą i mieszamy. Na wiśniowym "kompocie" gotujemy kisiel. Studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego kisielu. Na koniec dodajemy wiśnie (ja zblendowałam na pure)
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 160 st termoobieg. Ja przykrywam folią aluminiową jak zaczyna brązowieć bo lubię jasne
Biszkopt nasączyć, nie jest to konieczne ale ja lubię taki wilgotny i najczęściej nasączam tak: 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny i alkoholem :) ) Następnie wyłożyć krem i przykryć bezą; wstawić do lodówki najlepiej na noc.