Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotleciki z tuńczykiem"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 40
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 91
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 40
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 91
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 410 kcal, cena 1,80 zł
Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia, a następnie obierz i zmiel lub przepuść przez praskę.
Tuńczyka osącz z oleju, rozdrobnij widelcem, dodaj do masy ziemniaczanej. Kukurydzę z puszki przepłucz na sicie zimną wodą, osącz i również dodaj do masy.
Dymki opłucz starannie, osusz. Posiekaj drobno razem ze szczypiorkiem. Opłucz i osusz pół pęczka natki. Oderwij listki z łodyżek, poszatkuj. Zieleninę wrzuć do miski z masą na kotlety.
Dodaj chrzan oraz osączone z zalewy i posiekane kapary. Wyrób całość starannie, dopraw solą i pieprzem. Uformuj 12 małych kotletów, odłóż na 20 minut.
Jajka rozkłóć. Na talerz wysyp bułkę tartą (ok. 1,5 szklanki). Na patelni rozgrzej olej. Kotlety panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.Źródło: Świat kobiety