Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krajanka piernikowa to idealny przepis dla osób zabieganych i zapracowanych, które chcą przygotować swój własny i aromatyczny piernik na święta, nie poświęcając temu wiele czasu. To ciasto jest miękkie i wilgotne, nieco pikantne i pachnące. Jest takie, jaki powinien być piernik! A w dodatku nie ma żadnego problemu, by wziąć kawałek w rękę i pobiec do pracy czy szkoły.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21598
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21598
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól i wszystkie przyprawy. Masło rozpuść w garnuszku i dodaj miód oraz cukier. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do przestudzenia do temperatury pokojowej. Do masła z miodem wbijaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Na końcu wsyp przesiane kakao i ponownie wymieszaj.
Mokre składniki dodaj do suchych, delikatnie mieszając do całkowitego połączenia. Masę wlej do blachy o wymiarach 23x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni. Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z pieca i formy. Pokrój je na kwadratowe ciasteczka. Krajankę piernikową podawaj posypaną cukrem pudrem i posypką cukrową.