Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krajanka piernikowa to idealny przepis dla osób zabieganych i zapracowanych, które chcą przygotować swój własny i aromatyczny piernik na święta, nie poświęcając temu wiele czasu. To ciasto jest miękkie i wilgotne, nieco pikantne i pachnące. Jest takie, jaki powinien być piernik! A w dodatku nie ma żadnego problemu, by wziąć kawałek w rękę i pobiec do pracy czy szkoły.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 144
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 525
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 580
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 144
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 525
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 580
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól i wszystkie przyprawy. Masło rozpuść w garnuszku i dodaj miód oraz cukier. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do przestudzenia do temperatury pokojowej. Do masła z miodem wbijaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Na końcu wsyp przesiane kakao i ponownie wymieszaj.
Mokre składniki dodaj do suchych, delikatnie mieszając do całkowitego połączenia. Masę wlej do blachy o wymiarach 23x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni. Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z pieca i formy. Pokrój je na kwadratowe ciasteczka. Krajankę piernikową podawaj posypaną cukrem pudrem i posypką cukrową.