Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka ze złocistym budyniem"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3583
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3583
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 856
Składniki
Mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 3 łyżki zimnej wody. Składni- ki zagnieć. Ciasto owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy. Lekko podsypując mąką, rozwałkuj je na placek.
Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką, wylep ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 30–35 minut. Wystudź.
Z cytryn wyciśnij sok. Sok cytrynowy wymieszaj z 2 szklankami wody i 1 szklanką cukru. Dodaj resztę masła i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, wlej do gotującego się płynu i stale mieszając, gotuj minutę.
Żółtka wymieszaj z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na kruchym spodzie. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 10–15 minut. Udekoruj.Źródło: Tina