Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasach dzieciństwa u wielu osób ulubionym deserem były wafle przekładane kremem. Wówczas krem przygotowywało się z mleka w proszku, jednak można je zastąpić również kremem kajmakowym. Świetnie sprawdzi się też do przełożenia tortu czy udekorowania babeczek. Charakteryzuje się on puszystą konsystencją oraz niepowtarzalnym smakiem, bowiem jest w sam raz słodki. Krem można szybko przygotować również z gotowej masy kajmakowej lub krówkowej. Jeśli chcesz urozmaicić smak, można przygotować go w nieco wytrawnej wersji. Wystarczy utrzeć masło z masą kajmakową i dodać szczyptę soli morskiej lub masła orzechowego. Krem będzie też idealnym pomysłem do gofrów czy lodów.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 51
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4319
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 184
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 51
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4319
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 184
Składniki
Przed przygotowaniem kremu kajmakowego, gotuj na małym ogniu puszkę z mlekiem. Pamiętaj, by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. W razie potrzeby dolewaj wodę. Gotuj przez 2 godziny. Puszkę otwórz dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Masło wyjmij na blat kuchennych na godzinę przed przygotowaniem kremu, by nabrało temperatury pokojowej. Miękkie masło przełóż do miski i ucieraj mikserem na małych obrotach, aż będzie wyraźnie puszyste. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce masy z puszki i mascarpone. Gdy masło połączy się z masą, możesz wyłączyć mikser. Krem powinien mieć jednolitą konsystencję i błyszczeć.
Wykorzystując krem kajmakowy do ciasta, warto przełamać jego słodki smak konfiturą z malin lub czarnej porzeczki. Pamiętaj, aby dobrze go schłodzić przed przełożeniem nim ciasta.