Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób uwielbia ciasta tylko ze względu na zawartość kajmakowej masy w środku. Ten bogaty i apetyczny krem krówkowy możesz przygotować w kilka chwil, a do jego użycia potrzebujesz tylko dwóch składników. Masy kajmakowej możesz używać w połączeniu z biszkoptem, ciastem kruchym lub świeżymi owocami. Dla podkręcenia smaku dosyp do kremu szczyptę soli.
Składniki
Jeśli dysponujesz mlekiem skondensowanym w formie płynnej, musisz je najpierw ugotować. Do garnka wlej wodę i ustaw puszkę, aby była zanurzona w wodzie do 2/3 wysokości. Ustaw garnek na średnim palniku i gotuj puszkę 3 godziny. Pamiętaj, aby kontrolować poziom wody i dolej ją w razie potrzeby. Po ugotowaniu odstaw puszkę z mlekiem do całkowitego ostygnięcia. Pod żadnym pozorem nie otwieraj gorącej puszki!
Jeśli używasz gotowego, zagęszczonego mleka (masy krówkowej), wstaw ją do garnka z gorącą wodą albo ustaw w ciepłym miejscu, aby masa zmiękła i była łatwiejsza do pracy.
W misce utrzyj miękkie masło na gładki, jasny i puszysty krem. Zajmie to około 10-15 minut. Następnie stopniowo dodawaj masę toffi. Miksuj powoli do połączenia. Pamiętaj, aby obydwa składniki miały temperaturę pokojową, w przeciwnym wypadku masa może się zważyć i pojawią się grudki.
W osobnym naczyniu ubij śmietanę. Następnie stopniowo dodaj ją do masy kajmakowo-maślanej i wymieszaj, aby całość dobrze się połączyła. Gotowy krem krówkowy możesz wykorzystać do przełożenia ciasta, nadziania rurek lub udekorowania innych deserów.