Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wygląda prawdziwa kremówka wadowicka, czyli ponoć ulubione ciastko Jana Pawła II? Wokół tego przysmaku narosło tyle mitów, że obecnie nie sposób ustalić, jakie kremówki najchętniej jadał papież Polak w czasach maturalnych. W wadowickich cukierniach można spotkać zarówno takie z kremem budyniowym, jak i śmietankowym. Z pewnością zatem będziemy blisko prawdy, jeśli połączymy oba kremy w jednym ciastku.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 132
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 986
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11998
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 132
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 986
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11998
Składniki
Mocno schłodzone ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut. W ten sam sposób upiecz drugi arkusz. Odłóż do wystudzenia.
W 250 ml wymieszaj dokładnie obie mąki. Utrzyj żółtka z połową cukru i połącz z mlekiem z mąką. W rondelku zagotuj pozostałe mleko z resztą cukru i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Możesz także włożyć do mleka na czas gotowania sam strąk. Gdy mleko będzie gorące, rozpuść w nim masło. Następnie zdejmij gotujące się mleko z palnika i wlej cienką stróżką mleko z jajkami. Cały czas mieszaj powstającą masę (trzepaczką lub mikserem). Gdy uzyskasz jednolity krem, gotuj go jeszcze przez chwilę (nie przerywając mieszania), aż zgęstnieje. Przełóż krem na jeden z upieczonych blatów, rozprowadź go równomiernie i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej (około 60°C) wody. Dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder. Wymieszaj 2-3 łyżki śmietany z żelatyną. Tak przygotowaną wymieszaj dokładnie z resztą śmietany. Rozprowadź warstwę kremu śmietanowego na kremie budyniowym. Przykryj ją z wierzchu drugim arkuszem ciasta. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Przez podaniem pokrój kremówkę na mniejsze kawałki i oprósz z wierzchu cukrem pudrem.