Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z Was nie lubi kremówki…? Domyślam, że większość z Was nie potrafi się jej oprzeć:). Dzisiejszy przepis na kremówkę jest w nieco zwariowanej wersji, ale gwarantuję Wam, że jest równie pyszna i znika równie szybko jak ta tradycyjna. Gorąco polecam!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6982
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5297
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2454
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6982
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5297
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2454
Składniki
2 płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie płaty ciasta francuskiego i ponakłuwać widelcem. Pozostawić ciasto na blaszkach do uzyskania temperatury pokojowej. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 – 30 minut do uzyskania złocistego koloru. W czasie pieczenia blatów ciasto będzie rosło i powstaną nierówności, które należy nakłuwać co jakiś czas, aby ciasto nie było zbyt wyrośnięte. Upieczone balaty wyłożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia. Głęboką blaszkę o wymiarach ok: 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Każdy z upieczonych blatów przyciąć (najlepiej nożem z piłką) do wymiarów blaszki. Włożyć do niej pierwszy z blatów.
Masę krówkową rozpuścić w kąpieli wodnej, w celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Rozłożyć ją równomiernie na pierwszym blacie. Należy to robić sprawnie, gdyż masa szybko gęstnieje. Orzeszki ziemne posiekać na mniejsze kawałki i posypać po masie krówkowej. Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać (nie ubijać kremówki zbyt długo, może się z niej oddzielić masło). Stopniowo dodawać serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Gotowy krem rozłożyć równomiernie na blacie pierwszym. Przykryć drugim płatem ciasta (stroną nakłuwaną widelcem do masy śmietankowej). Wstawić do lodówki na ok. 1h. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem. zapraszam na bloga: www.domowe-wypieki.com