Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten kremowy sernik chałwowy bez pieczenia to idealna propozycja na zachwycający deser, który z łatwością stanie się gwiazdą każdego stołu. Wyjątkowo kremową konsystencję uzyskasz dzięki połączeniu klasycznego twarogu i delikatnego serka mascarpone. Podstawa z ciasteczek maślanych, orzechów włoskich i kakao dodaje całości wyrafinowania, a dekoracje z karmelu i czekolady nadają sernikowi elegancki wygląd.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2031
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 432
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2031
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 432
Składniki
Zmiel ciasteczka w blenderze lub wrzuć je do woreczka strunowego i zmiażdż za pomocą wałka do ciasta. Przesyp pokruszone ciasteczka do miski, dodaj rozpuszczone masło, drobno posiekane orzechy włoskie i kakao w proszku. Dokładnie wymieszaj i przesyp mieszankę do wysmarowanej masłem tortownicy (ok.26 cm). Mocno ugnieć spód sernika (np. dnem szklanki) i wstaw do schłodzenia do lodówki.
Żelatynę zalej ok. 80 ml wrzątku, dokładnie rozmieszaj i odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera włóż twaróg, serek mascarpone, mleko skondensowane, pokruszoną chałwę i sok z cytryny. Zmiksuj całość na jednolitą masę, po czym dolej tężejącą żelatynę i przelej masę serową na ciasteczkowy spód. Wyrównaj powierzchnię i włóż tortownicę do lodówki do schłodzenia na 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Kremowy sernik chałwowy wyjmij z tortownicy, udekoruj kleksami z rozpuszczonego karmelu i czekolady, po czym podawaj lub włóż do lodówki do ponownego schłodzenia, aby wzory na wierzchu zastygły.