Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z mascarpone z pewnością wpisze się na stałe do twojego kulinarnego repertuaru. Przede wszystkim to jeden z tych przepisów na desery bez pieczenia, który nie wymaga wielu składników ani użycia piekarnika. Dzięki temu to idealny wybór podczas ciepłych letnich dni, kiedy nie chcesz podnosić temperatury w kuchni i masz ochotę na schłodzone ciasto prosto z lodówki.
W naszym przepisie na sernik na zimno postawiliśmy na trzy proste w wykonaniu warstwy. Pierwsza z nich to spód z herbatników, który jest kruchy i ma wspaniały maślany posmak. Wyróżniającym składnikiem są orzeszki ziemne, które jeszcze lepiej podkreślają smak pozostałych warstw. Do tego spód jest błyskawiczny w przygotowaniu, co doceni każdy w kuchni.
Kremowa masa serowa to z kolei połączenie ubitej puszystej śmietanki 30% z mascarpone. Wystarczy odrobina dodatku cukru dla optymalnej słodyczy, no i oczywiście żelatyny. To dzięki niej przygotowany sernik będzie miał odpowiednią konsystencję. Świetnie się go kroi, a po dłuższej chwili bez lodówki, nie zaczyna spływać na talerz. Ciasto zwieńczone jest słodką polewą kajmakową.
Wszystkie trzy warstwy to połączenie, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej uroczyste chwile. Doskonale smakuje podczas rodzinnych spotkań, letnich przyjęć w ogrodzie czy po prostu jako słodka przyjemność do popołudniowej kawy. Smak sernika to doskonały balans między aksamitną masą serową a słodkim kajmakiem. Słone orzeszki ziemne przełamują całość swoją chrupkością i lekko słoną nutą. Dzięki temu deser nie jest mdły, a idealnie zrównoważony.
Zacznij od przygotowania spodu. Ciemne herbatniki świetnie kontrastują z jasną masą, ale możesz też użyć tradycyjnych – jasnych i maślanych. Warto je dokładnie rozdrobnić. Przyda ci się do tego blender albo torebka foliowa do produktów spożywczych i tłuczek. W ten sam sposób rozdrobnij orzeszki. Masło musi być dobrze rozpuszczone, ale nie gorące.
Po połączeniu składników, masa ciasteczkowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, ale nie może być zbyt tłusta. Dobrze dociśnij ją do dna formy, dzięki czemu spód będzie stabilny i równy. Koniecznie włóż spód do lodówki na czas przygotowywania sernika. Dzięki temu dobrze stwardnieje.
Do wykonania spodu do sernika na zimno, możesz też wykorzystać tradycyjny przepis na ciasto kruche. Mimo wszystko sposób z herbatnikami, orzeszkami i masłem, jest znacznie szybszy.
Sercem tego przepisu na sernik jest masa z mascarpone i śmietany kremówki. Puszysta, aksamitna i pyszna. Kluczowe jest dobre schłodzenie śmietanki przed ubijaniem. Najlepiej wstawić ją na kilka minut do zamrażalnika. Ubijanie jej z dodatkiem serka mascarpone zacznij od niskich obrotów, a następnie zwiększ je do maksymalnych. Cukier puder dodaj na koniec i delikatnie zamieszaj.
Aby przygotowany sernik miał odpowiednią konsystencję, przyda ci się żelatyna. Musisz zalać ją wodą (nie musi być ciepła) i odstawić do napęcznienia. Kiedy już tak się stanie, trzeba ją delikatnie podgrzać, aby ponownie miała lejącą konsystencję. Wtedy możesz ją dolać do masy, a jeszcze lepiej – najpierw zahartować z odrobiną śmietanki i mascarpone. Opcjonalnie możesz dodać do kremu ekstrakt z wanilii.
Po wylaniu masy śmietanowej z dodatkiem mascarpone na schłodzony spód, sernik musi schłodzić się w lodówce. Dopiero wtedy zacznij robić polewę kajmakową.
Do naszego przepisu na sernik idealnie pasuje polewa. Masę kajmakową wystarczy podgrzać z mlekiem i masłem. Wtedy stanie się gładka, błyszcząca, a przede wszystkim łatwa do rozprowadzenia. Zrobisz równomierną warstwę na samym wierzchu ciasta. Jeśli pojawią się grudki w masie, wystarczy ją lekko zmiksować. Zamiast kajmaku, możesz użyć polewy czekoladowej. Również świetnie będzie smakować do tego przepisu. Na koniec udekoruj sernik według uznania – dodatkową porcją orzeszków czy też tartą czekoladą. Jednak bez dodatkowych ozdób, również świetnie się prezentuje na stole.
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 21959
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 63
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 38
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 21959
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 63
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 38
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Masło roztop w małym rondelku. Herbatniki umieść w blenderze i rozgnieć aż będzie przypominać piasek. Możesz też rozbić je przy pomocy tłuczka, umieszczając je wcześniej w torebce strunowej lub plastikowej przeznaczonej do żywności. Orzeszki także drobno posiekaj albo rozdrobnij takim samym sposobem jak ciastka.
Połącz herbatniki i orzeszki z masłem. Wyłóż formę do pieczenia papierem, a następnie wyłóż herbatnikowy spód. Pamiętaj, aby wypełnić wszystkie narożniki. Włóż spód do lodówki na czas przygotowywania masy śmietanowej. Żelatynę zalej wodą, odstaw do napęcznienia.
Mocno schłodzoną śmietanę umieść w misce miksera wraz z mascarpone. Ubijaj najpierw na niskich obrotach, potem na wysokich tak długo aż masa zrobi się sztywna i gęsta. Pod koniec dodaj cukier i zmiksuj krótko.
Żelatynę lekko podgrzej w mikrofali albo w kąpieli wodnej. Następnie dodaj do masy i zmiksuj krótko. Na schłodzony spód wyłóż masę śmietanową. Umieść w lodówce na minimum 12 godzin. Przygotuj polewę. Masę kajmakową podgrzej wraz z mlekiem. Odstaw na bok, dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Jeśli będą grudki, zmiksuj. Sernik udekoruj polewą kajmakową dopiero, kiedy się zetnie w lodówce.