Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Latem nie lubimy zbyt dużo czasu spędzać w kuchni, zwłaszcza gdy na zewnątrz piękna, słoneczna pogoda. Piekarnik omijamy z daleka, jeśli tylko to możliwe. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, to robimy raczej zimne, orzeźwiające ciasta i desery. Dzisiaj proponuję sernik z truskawkami, oczywiście bez pieczenia. Sezon truskawkowy trwa, więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców, póki czas.
Przepis dnia
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 503
Proponuję soczystą pierś z kurczaka w cudownym i zdrowym sosie.
Odsłon: 2249
Panierowana w jajku i bułce tartej smaczna ryba Miruna podana z ziemniakami i...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 503
Proponuję soczystą pierś z kurczaka w cudownym i zdrowym sosie.
Odsłon: 2249
Panierowana w jajku i bułce tartej smaczna ryba Miruna podana z ziemniakami i...
Odsłon: 48
Składniki
Masło roztapiamy w rondelku, mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, ubijamy jeszcze chwilkę. Dokładamy serek homogenizowany, całość delikatnie mieszamy łyżką. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, wlewamy do masy serowej.
Gotową masę dzielimy na trzy części. Jedną część wykładamy na ciasteczkowy spód. Na masie układamy truskawki (wcześniej umyte i pozbawione szypułek).
Owoce przykrywamy resztą masy serowej. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, dla ustabilizowania formy.
Smacznego.