Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kretowisko to deser, który zachwyca swoim nietypowym wyglądem i bogatym smakiem, chociaż jego przygotowanie nie stanowi większego wyzwania. Różni się od tradycyjnych ciast tym, że po upieczeniu czekoladowego biszkoptu wydrążamy środek, zamiast przekroić go na pół. Puste miejsce wypełniamy plasterkami banana i masą śmietanową, a wierzch posypujemy okruszkami ciasta. Forma deseru przypomina kretowisko, stąd pochodzi jego nazwa.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 341
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 532
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 739
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 341
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 532
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 739
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem na kremową masę. Następnie wbijaj jajka jedno po drugim, staje miksując. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kakao, stopniowo dodawaj do masy jajecznej. Na koniec wlej mleko i wszystko zmiksuj do połączenia. Wylej ciasto do formy, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmij i pozwól całkowicie ostygnąć.
Wystudzony biszkopt wydrąż za pomocą łyżki na głębokość ok. 1 cm, pozostawiając grubszy brzeg dookoła. Wnętrze placka przełóż do miski i rozdrobnij je palcami na okruszki.
Banany przekrój na pół i ułóż przekrojoną stroną do dołu na dnie ciasta. Zimną śmietankę kremówkę ubij mikserem na najwyższych obrotach, utrwalając w połowie ubijania proszkiem Śmietan-fix i cukrem pudrem. Dla lepszego balansu smaku możesz dolać łyżeczkę soku z cytryny. Wyłóż krem na bananach tworząc kopułę. Wierzch ciasta posyp okruszkami biszkoptu i lekko dociśnij otwartą dłonią.
Kretowisko wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub całą noc. Ciasto podawaj schłodzone.