Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z serii " uczeń przerósł mistrza " ponieważ robię lepszy niż mój nauczyciel . Ciasto ekspresowe i dla początkujących .
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 321
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 729
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 743
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 34
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 321
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 729
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 743
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 34
Składniki
CIASTO MIODOWE ; Zagnieść ciasto i upiec placki na papierze do pieczenia grubo posmarowanym margaryną . Forma 25 cm x 36 cm . Pieczemy 175-180 ºC przez około 20-30 minut . Upieczone ciasto studzimy .
BISZKOPT ; Jajka ubijamy z cukrem na gładką , puszystą i jednolitą masę następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia . Na sam koniec dodajemy ciepłą wodę i delikatnie za pomocą szpatułki mieszamy . Ciasto wylewamy do identycznej formy jak ciasto miodowe , wyrównujemy . Pieczemy w 175 ºC przez około 30 minut . Upieczone ciasto studzimy .
MASA BUDYNIOWA ; Około szklanki ( można więcej mleka ) zagotować w garnku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego w reszcie mleka rozmieszać mąkę pszenna i mąkę ziemniaczaną . Gdy mleko będzie się gotować wlewamy do niej mieszankę (mleka z mąkami) i gotujemy do momentu zagotowania i zgęstnienia budyniu . Na koniec wmieszać margarynę.
Na ciemne ciasto miodowe wylewamy połowę masy budyniowej następnie kładziemy biszkopt i ponownie połowa masy i na sam koniec ciasto miodowe . Górę ciasta polewamy polewą czekoladową .
Gotowe ciasto najlepiej zrobić ze trzy dni przed podaniem ponieważ świeże ciasto jest dość twarde ( miodowniki ) Ciasto czym starsze tym lepsze .