Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
JEST TO CIASTO ŁATWE DO WYKONANIA I TANIE
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 203
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 720
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3568
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 737
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 203
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 720
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3568
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 737
Składniki
Do dużej miski przesiać mąkę i wbić jajka.Dobrze zarobić ciasto.Potem dodać masło i dalej zarabiać. Następnie dodajemy cukier,skórkę z cytryny,proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz sok 1/2 cytryny.Zarabiamy ciasto aż wszystkie składniki połączą się dobrze. Ciasto będzie trochę lepkie. Następnie wyłożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze rozprowadzić na całej powierzchni. Następnie na górę wykładamy powidła wymieszane z pozostałym sokiem z cytryny i też równomiernie je rozprowadzamy a potem wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika 170 st.C i pieczemy około 35-40 min. W między czasie rozpuszczamy żelatynę w małej ilości gorącej wody . Kiedy ciasto mamy już upieczone i wystudzone to ubijamy śmietanę a na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dalej jeszcze trochę ubijamy. ( ja na sam koniec dodałem trochę amaro (około 100 g ) lub inny zapach aby zmienić smak śmietany. Wykładamy ubitą śmietanę na ciasto i według własnego gustu je ozdabiamy. Ja posypałem je wiórkami czekoladowymi gdyż oddają kontrast na śmietanie. Jeżeli ktoś woli to do śmietany można dodać jakieś owoce lub bakalie. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. aż śmietana z żelatyną dobrze zastygną. Można tez na górę dać jakiś krem lub jasną galaretkę.To wszystko zależy od waszej fantazji. ŻYCZĘ SMACZNEGO.............