Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
JEST TO CIASTO ŁATWE DO WYKONANIA I TANIE
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10531
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336840
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4548
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424343
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10531
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336840
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4548
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424343
Składniki
Do dużej miski przesiać mąkę i wbić jajka.Dobrze zarobić ciasto.Potem dodać masło i dalej zarabiać. Następnie dodajemy cukier,skórkę z cytryny,proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz sok 1/2 cytryny.Zarabiamy ciasto aż wszystkie składniki połączą się dobrze. Ciasto będzie trochę lepkie. Następnie wyłożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze rozprowadzić na całej powierzchni. Następnie na górę wykładamy powidła wymieszane z pozostałym sokiem z cytryny i też równomiernie je rozprowadzamy a potem wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika 170 st.C i pieczemy około 35-40 min. W między czasie rozpuszczamy żelatynę w małej ilości gorącej wody . Kiedy ciasto mamy już upieczone i wystudzone to ubijamy śmietanę a na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dalej jeszcze trochę ubijamy. ( ja na sam koniec dodałem trochę amaro (około 100 g ) lub inny zapach aby zmienić smak śmietany. Wykładamy ubitą śmietanę na ciasto i według własnego gustu je ozdabiamy. Ja posypałem je wiórkami czekoladowymi gdyż oddają kontrast na śmietanie. Jeżeli ktoś woli to do śmietany można dodać jakieś owoce lub bakalie. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. aż śmietana z żelatyną dobrze zastygną. Można tez na górę dać jakiś krem lub jasną galaretkę.To wszystko zależy od waszej fantazji. ŻYCZĘ SMACZNEGO.............