Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dary jesieni zamknięte w pysznym kruchym cieście z miodem
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93428
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2605
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3465
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1566
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2238
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93428
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2605
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3465
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1566
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2238
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło. Siekamy. Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy i z pomocą np. przykrywki do garnków wycinamy spore koło.Orzechy siekamy.Jabłko kroimy w kosteczkę.Układamy na środku ciasta.Polewamy miodem.Zamykamy "do środka"
Górę dodatkowo możemy ozdobić paseczkami z ciasta ( tak jak u mnie ). Pieczemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia ok.20-25 minut w temperaturze ok.200C. Studzimy i bierzemy się za dekorowanie! Tu już możemy śmiało fantazjować! Moja ozdoba powstała z odrobiny miodu wylanego na papier do pieczenia. Smacznego!