Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś wymyśliłam szarlotkę czy jabłecznik jak kto woli. Miałam sporo jabłek a że teraz szybko się psują to wolałam je wykorzystać do ciasta ( oczywiście nie były zepsute ). Ciasto wyszło bardzo smaczne kruche ciasto a jabłka połączone z galaretką to fajny pomysł, do tego ta beza to jak to mówią " Niebo w gębie ". Ciasto nadaje się do kawy i nie tylko może być również jako ciasto świąteczne.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Do miski dodać produkty na ciasto sypkie oraz jajka i margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w plastry. Wszystko wyrobić na sypką masę.
Odstawić sypkie ciasto a w międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny i dodać galaretkę. Wszystko wymieszać do połączenia się jabłek z galaretką.
Gdy mamy już przygotowane jabłka, z białek i szczypty soli ubić pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca, dodać budyń i zmiksować do połączenia się piany z budyniem.
Do blaszki 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać połowę ciasta, wyrównać powierzchnię, na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka również wyrównać powierzchnię.
Na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek rozłożyć ją po całości jabłek w blaszce, na pianę wysypać drugą połowę ciasta sypkiego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Gdy już jest całkiem zimne wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia.
Pokroić dowolne kawałki na talerz, to ciasto idealnie nadaje się do lodów, kawy a nawet dla niespodziewanych gości. Polecam serdecznie na pewno wyjdzie każdemu, jest bardzo proste w przygotowaniu.