Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-01-2013
Krucha tarta z budyniem cytrynowym, pod śmietankową kołderką.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94167
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2819
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1664
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2360
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94167
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2819
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1664
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2360
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki, jajka, proszek i cukry dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. Formę do tarty natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju. Ciasto wałkujemy na średniej grubości, nakładamy na blaszkę, i palcami formujemy tartę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180stopni. Resztki ciasta odcinamy (można zrobić kruche ciasteczka). Skórkę z cytryny trzemy na małych oczkach, sok z cytryny wyciskamy.
Margarynę roztapiamy na ogniu, dodajemy sok, skórkę, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem 400ml mleka! Gotowy dodajemy do roztopionej margaryny, mieszamy, i odstawiamy do ostygnięcia. Śnieżkę z mlekiem miksujemy na bardzo gęstą masę. Na gotową tartę nakładamy masę budyniowo-cytrynową, przyrywamy bitą śmietaną, układamy "zwinięte" plastry cytryny i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do lodówki. W niedługim czasie można się zajadać - Smacznego :)