Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-01-2013
Krucha tarta z budyniem cytrynowym, pod śmietankową kołderką.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113067
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113067
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki, jajka, proszek i cukry dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. Formę do tarty natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju. Ciasto wałkujemy na średniej grubości, nakładamy na blaszkę, i palcami formujemy tartę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180stopni. Resztki ciasta odcinamy (można zrobić kruche ciasteczka). Skórkę z cytryny trzemy na małych oczkach, sok z cytryny wyciskamy.
Margarynę roztapiamy na ogniu, dodajemy sok, skórkę, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem 400ml mleka! Gotowy dodajemy do roztopionej margaryny, mieszamy, i odstawiamy do ostygnięcia. Śnieżkę z mlekiem miksujemy na bardzo gęstą masę. Na gotową tartę nakładamy masę budyniowo-cytrynową, przyrywamy bitą śmietaną, układamy "zwinięte" plastry cytryny i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do lodówki. W niedługim czasie można się zajadać - Smacznego :)