Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z rabarbarem to przysmak, na który niektórzy czekają od roku. Jeśli nie należysz jeszcze do tego grona, najwyższy czas przekonać się, co tracisz!
Forma na tartę 25 cm
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 351
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 396
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 379
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 314
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 351
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 396
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 379
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 314
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Połącz na stolnicy wszystkie składniki (masło – pokrojone w kostkę) i przesiekaj nożem. Zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, ułóż na nim odpowiednio docięty arkusz papieru do pieczenia i wysyp na wierzch suche ziarna fasoli.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij fasolę i piecz jeszcze przez 5-7 minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
Zmiel płatki migdałowe w malakserze. Utrzyj masło z cukrem na jasną, kremową masę. Nie przerywając miksowania, dodaj do niej po jednym jajku, a na koniec – zmielone migdały i amaretto.
Umyj rabarbar, osusz i pokrój na małe kawałki. Oprósz skrobią, wymieszaj.
Rozsmaruj masę migdałową na podpieczonym spodzie. Ułóż na niej ciasno rabarbar
Wstaw tartę z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut. Przestudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.