Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z rabarbarem to przysmak, na który niektórzy czekają od roku. Jeśli nie należysz jeszcze do tego grona, najwyższy czas przekonać się, co tracisz!
Forma na tartę 25 cm
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2382
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10519
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 6007
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1071
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 8005
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2382
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10519
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 6007
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1071
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 8005
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Połącz na stolnicy wszystkie składniki (masło – pokrojone w kostkę) i przesiekaj nożem. Zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, ułóż na nim odpowiednio docięty arkusz papieru do pieczenia i wysyp na wierzch suche ziarna fasoli.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij fasolę i piecz jeszcze przez 5-7 minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
Zmiel płatki migdałowe w malakserze. Utrzyj masło z cukrem na jasną, kremową masę. Nie przerywając miksowania, dodaj do niej po jednym jajku, a na koniec – zmielone migdały i amaretto.
Umyj rabarbar, osusz i pokrój na małe kawałki. Oprósz skrobią, wymieszaj.
Rozsmaruj masę migdałową na podpieczonym spodzie. Ułóż na niej ciasno rabarbar
Wstaw tartę z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut. Przestudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.