Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z rabarbarem to przysmak, na który niektórzy czekają od roku. Jeśli nie należysz jeszcze do tego grona, najwyższy czas przekonać się, co tracisz!
Forma na tartę 25 cm
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94085
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3575
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1656
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2342
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94085
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3575
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1656
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2342
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Połącz na stolnicy wszystkie składniki (masło – pokrojone w kostkę) i przesiekaj nożem. Zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, ułóż na nim odpowiednio docięty arkusz papieru do pieczenia i wysyp na wierzch suche ziarna fasoli.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij fasolę i piecz jeszcze przez 5-7 minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
Zmiel płatki migdałowe w malakserze. Utrzyj masło z cukrem na jasną, kremową masę. Nie przerywając miksowania, dodaj do niej po jednym jajku, a na koniec – zmielone migdały i amaretto.
Umyj rabarbar, osusz i pokrój na małe kawałki. Oprósz skrobią, wymieszaj.
Rozsmaruj masę migdałową na podpieczonym spodzie. Ułóż na niej ciasno rabarbar
Wstaw tartę z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut. Przestudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.