Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki i prosty deser. Czas przygotowania wydłuża jedynie leżakowanie w lodówce i studzenie babeczek.
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 221
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20325
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 221
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20325
Składniki
Mąki przesiałem i wymieszałem z cukrem pudrem. Dodałem masło oraz jajko i ugniatałem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto włożyłem do foliowego woreczka i chłodziłem w lodówce przez około godzinę (przy pieczeniu ciasto się nie skurczy).
Zamiast foremek na babeczki użyłem blaszkę do muffinek. Ciasto rozwałkowałem i wykładałem nim foremki do samej góry. Piekłem 20 minut w 190 stopniach.
Śmietanę przed ubiciem trzeba schłodzić, tylko zimna śmietana dobrze się ubije. Najlepiej żeby była to 36% ostatecznie można też użyć 30% . Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem. Osobno ubijam mascarpone, a na koniec delikatnie mieszam je ze sobą.
Na ostudzone babeczki wykładam krem, dekoruję dowolnymi owocami, posypuję startą czekoladą lub kawą.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać odrobinę siemienia lnianego, ostropestu, otrębów. W kremie ukryją się płatki owsiane i kurkuma.