Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki i prosty deser. Czas przygotowania wydłuża jedynie leżakowanie w lodówce i studzenie babeczek.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23048
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1022
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104855
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 407
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23048
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1022
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104855
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 407
Składniki
Mąki przesiałem i wymieszałem z cukrem pudrem. Dodałem masło oraz jajko i ugniatałem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto włożyłem do foliowego woreczka i chłodziłem w lodówce przez około godzinę (przy pieczeniu ciasto się nie skurczy).
Zamiast foremek na babeczki użyłem blaszkę do muffinek. Ciasto rozwałkowałem i wykładałem nim foremki do samej góry. Piekłem 20 minut w 190 stopniach.
Śmietanę przed ubiciem trzeba schłodzić, tylko zimna śmietana dobrze się ubije. Najlepiej żeby była to 36% ostatecznie można też użyć 30% . Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem. Osobno ubijam mascarpone, a na koniec delikatnie mieszam je ze sobą.
Na ostudzone babeczki wykładam krem, dekoruję dowolnymi owocami, posypuję startą czekoladą lub kawą.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać odrobinę siemienia lnianego, ostropestu, otrębów. W kremie ukryją się płatki owsiane i kurkuma.