Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche ciasteczka"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 259
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1158
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 115
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 23
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 259
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1158
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 115
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier puder, cukier wanilinowy, sól, wymieszaj. Dodaj posiekane na małe kawałki masło lub margarynę, jajko oraz żółtko. Następnie szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką lub szklaneczką wykrawaj ciasteczka (można użyć foremki w kształcie jajka). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciasteczkami. Piecz ok. 12 min do zezłocenia.
Białka ubij mikserem, a gdy już zaczną się pienić, powoli wsypuj przesiany cukier puder. Miksuj całość 10-15 min, aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru. Lukier podziel na dwie części, do jednej dodaj barwnik spożywczy. Wystudzone ciasteczka udekoruj lukrem i odłóż na kilka godzin, by lukier zastygł.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 130 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie