Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grudzień to czas planowania oraz testowania świątecznych wypieków. Dlatego też zapraszam Was do przygotowania idealnie kruchych, maślanych ciasteczek z kilku prostych składników! Te ciasteczka od kilku lat goszczą na świątecznym stole w mojej rodzinie, a także stanowią idealny podarunek dla bliskich. Zapisz przepis i zachwyć najbliższych w święta! Przepis jest uniwersalny. Co to oznacza? Do ciasta możesz dodać zmielony mak, wiórki kokosowe czy zmielone orzechy! W ten sposób przygotujesz kruche ciasteczka w ulubionym smaku! Dodatkowo możesz je ozdobić w dowolny sposób → przepis na idealną polewę czekoladową i lukier cytrynowy już za tydzień!
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 519
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 253
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9329
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 519
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 253
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9329
Składniki
* Masło i margaryna powinny być miękkie. Wyjmij te składniki z lodówki na 2-3h przed przygotowaniem ciasta.
Mąkę przesiej przez sitko do miski. Do mąki dodaj resztę składników tj. masło, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka.
Składniki należy zagnieść aż do ich całkowitego połączenia. Miskę z gotowym ciastem owiń folią spożywczą. Schłodź ciasto w lodówce przez 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki. Blat/stolnicę podsyp mąką, a następnie wyłóż na nią część ciasta i rozwałkuj do grubości ok. 2-3mm. Jeśli ciasteczka wyjdą Ci cieńsze, piecz je krócej. *Podczas wałkowania podsypuj stale blat oraz ciasto mąką. W ten sposób ciasto nie przyklei się do żadnej z tych rzeczy, a wykrojone ciasteczka z surowej masy z łatwością przeniesiesz na blachę
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej wykrojone ciasteczka. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10-15 minut do zarumienienia.
Upieczone ciasteczka ostudź. Możesz je ozdobić polewą czekoladową, lukrem i ozdobami świątecznymi lub zjeść bez dodatków! Przechowuj w zamkniętym pojemniku do 4 tygodni.