Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są rewelacyjne i bardzo szybko znikają.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 95
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 114
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 95
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 114
Składniki
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę, wrzuć na patelnie. Do jabłek wsyp cukier i smaż na małym ogniu do odparowania soku z jabłek. Zdejmij z ognia i wsyp kaszkę mannę, dodaj cynamon i całość dokładnie wymieszaj. Do mąki przesianej przez sitko dodaj masło posiekane na mniejsze kawałki, śmietanę i zacznij wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od ręki, misy miksera. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na delikatnie podsypanym mąką blacie. Następnie podziel radełkiem na równe kwadraty 10×10 cm. Na środek każdego kwadratu wyłóż po łyżeczce nadzienia jabłkowego. Dwa przeciwległe rogi zlep ze sobą palcami. Następnie dwa pozostałe przeciwległe również sklej ze sobą i z dwoma już zlepionymi. Tak przygotowane ciacha układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Piec w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu ok. 20 – 25 min. do zarumienienia. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!!