Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są rewelacyjne i bardzo szybko znikają.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5380
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47833
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165698
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5380
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47833
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165698
Składniki
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę, wrzuć na patelnie. Do jabłek wsyp cukier i smaż na małym ogniu do odparowania soku z jabłek. Zdejmij z ognia i wsyp kaszkę mannę, dodaj cynamon i całość dokładnie wymieszaj. Do mąki przesianej przez sitko dodaj masło posiekane na mniejsze kawałki, śmietanę i zacznij wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od ręki, misy miksera. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na delikatnie podsypanym mąką blacie. Następnie podziel radełkiem na równe kwadraty 10×10 cm. Na środek każdego kwadratu wyłóż po łyżeczce nadzienia jabłkowego. Dwa przeciwległe rogi zlep ze sobą palcami. Następnie dwa pozostałe przeciwległe również sklej ze sobą i z dwoma już zlepionymi. Tak przygotowane ciacha układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Piec w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu ok. 20 – 25 min. do zarumienienia. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!!