Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis na świąteczne wypieki last minute. Wiem i w pełni rozumiem, że wielu z nas jest tak zabieganym, że ciężko nam znaleźć czas na przygotowanie odpowiednio wcześniej ciasta na piernik czy pierniczki. Z myślą o tych osobach jest właśnie dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka korzenne.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1404
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5906
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8865
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18660
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1404
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5906
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8865
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18660
Składniki
Rozpoczynamy od przesiania mąk. Następnie robimy na środku dziurkę i wbijamy do niej żółtka, dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę. Z tych składników zagniatamy gładkie ciasto.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Podsypujemy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Tak samo postępujemy z drugą połową.
„Ścinki” po wycinanych pierniczka zagniatamy jeszcze raz, ponownie rozwałkowujmy i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy w 160°C z termoobiegiem około 20 minut. Powinny być one przypieczone (lekko brązowe) od spodu – to znak że są gotowe :) Pierniczki studzimy i możemy jeść od razu lub udekorować lukrem. Smacznego ;)