Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis na świąteczne wypieki last minute. Wiem i w pełni rozumiem, że wielu z nas jest tak zabieganym, że ciężko nam znaleźć czas na przygotowanie odpowiednio wcześniej ciasta na piernik czy pierniczki. Z myślą o tych osobach jest właśnie dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka korzenne.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 202
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 133
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 202
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 133
Składniki
Rozpoczynamy od przesiania mąk. Następnie robimy na środku dziurkę i wbijamy do niej żółtka, dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę. Z tych składników zagniatamy gładkie ciasto.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Podsypujemy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Tak samo postępujemy z drugą połową.
„Ścinki” po wycinanych pierniczka zagniatamy jeszcze raz, ponownie rozwałkowujmy i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy w 160°C z termoobiegiem około 20 minut. Powinny być one przypieczone (lekko brązowe) od spodu – to znak że są gotowe :) Pierniczki studzimy i możemy jeść od razu lub udekorować lukrem. Smacznego ;)